Припадници „Младе Босне“ су хероји …

Нико нема право да накнадно доводи у питање карактер атентата припадника „Младе Босне“ на царског престолонасљедника Франца Фердинанда, прије 99 година, изјавио је у интервјуу за РТРС проф. др Мухамед Филиповић.

То није био терористички чин младих људи већ израз противљења окупацији и угњетавању, које је вршила аустроугарска монархија у анектираној БиХ, појаснио је Филиповић.

У свеколиком преиначавању карактера атентата припадника „Младе Босне“ на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда и његову супругу Софију, који је извршен на Видовдан 1914. године у Сарајеву, треба да буде јасно да су све ствари о том догађају у политичком, историографском и моралном смислу апсолутно одређене, истиче професор Филиповић.

Свако ко прекраја историју платиће скуп рачун за то, па и у случају припадника „Младе Босне“ као националних хероја, упозорава Филиповић.

Како у вријеме прије Првог свјетског рата тако и данас БиХ није свела све рачуне за Европом, која жели да се туторски однос историјски настави супротно вољи народа који живе у БиХ, наглашава професор Филиповић.

Да ли ће БиХ опстати и у ком облику, шта ће на видјело изнијети предстојећи попис становништва у БиХ, зашто су Бошњаци несрећан народ, којим језиком је Меша Селимовић написао роман „Дервиш и смрт“ и зашто су Бошњаци разочарани Андрићевим осликавањем живота из времена градње моста Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, теме су о којима у ширем интервјуу за РТРС говори угледни филозофски писац, есејиста и теоретичар Мухамед Филиповић.

rtrs.tv

проф. др Мухамед Филиповић

проф. др Мухамед Филиповић

Аудио: Интервју / Трајање: 2:24

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s