Куће од сламе …

Методе градње балама сламе:
Бале сламе су високо изолациони природни грађевински материјал, производ пољопривредног отпада. За многе, локално су доступне и јефтине. Процес дизајнирања и изградње је због једноставности доступнији људима који имају мало или немају никакво искуство у градњи, и који би вероватно били искључени да су у питању конвенционални грађевински материјали.

У овом тексту можете пронаћи основне методе градње балама сламе.

1. Метода носећих зидова од бала сламе – Небраска метод

1Метода носећих зидова од бала сламе – Небраска методКод ове методе, бале сламе су конструкцијски оквир, не постоји други, и оне носе целу тежину крова. Слажу се једна на другу, као велики грађевински блокови, тракама се причвршћују за темељ и једна за другу, и за дрвену кровну греду на врху зграде.

Прозори и врата се смештају унутар саме конструкције и причвршћују се за бале како се зид подиже.

Ово је најједноставнија метода за градњу кућа од сламе јер захтева врло мало претходног знања и искуства у градјевини. Идеална је за самосталне градитеље, власнике будућих објеката због једноставности, приступачности, лакоће дизајнирања и ниске набавне цене сламе. У градњи сламом се лако постижу закривљени и кружни облици уз мало додатних трошкова.

Небраска метода је једна од најбржих метода.

Треба обратити пажњу да слама остане сува током целог процеса градње, што може бити проблематично код већих грађевина. Такодје, површина отвора за прозоре и врата не сме бити већа од 50 посто површине било којег зида.

Ова метода градње је веома заступљена, посебно у Великој Британији и Ирској. Међутим, због проблема са сувоћом сламе, углавном се користи за приземне објекте, а за веће се користи метода лаганих конструкцијских оквира са носећим зидом од бала.

2. Метода лаганих конструкцијских оквира са носећим зидом од бала сламе

2Метода лаганих конструкцијских оквира са носећим зидом од бала сламеИдеја ове методе је да се сачувају добре стране грађења балама сламе, а ипак омогући конструкција крова пре него што се изграде сламнати зидови, да би се на тај начин пружила заштита од временских непогода током процеса градње. Користи се дрвени оквир који је толико лаган да не може стајати сам, већ му требају привремене потпорне греде и помоћни материјали како би био стабилан док слама не преузме улогу носећих зидова. Слама је више од дрвеног оквира битна за чврстоћу грађевине, и носи тежину подова и крова. Дрвене греде се постављају у углове објекта, и са обе стране оквира прозора и врата. Када се бале сламе поставе, мора се извршити њихово збијање ради додатне стабилности објекта. Такође, за додатну стабилност, бале треба са спољашње стране причврстити летвама и моткама које се учвршћују на базну и зидну греду самог костура објекта када се слегање зидова заврши. Гради се тако да се зидна греда и кров држе 100мм изнад коначне висине зида од сламе током његове изградње, како би се након склањања потпорних греда могло извршити компресијско збијање зидова од сламе.

Овакав начин градње је компликованији од Небраска методе, и захтева веће техничке вештине како би се структура одржала стабилном током постављања сламе.

3. Метода попуњавања, метода дрвеног оквира, метода балвана и стубова.

3У овој методи тежину крова носи дрвени, челични или бетонски костур, а бале сламе служе за попуњавање изолационих појасева и блокова између стубова.

Структурни концепти ове методе се заснивају на принципима конвенционалних начина градње, и нема потребе за испитивањем носивости бала сламе да носе тежину крова јер то ради оквирни костур. Због тога је управо ова метода омиљен избор архитеката.

Предности су што се кров може конструисати пре постављања сламе и тиме се објекат заштити од временских непогода. Костур куће и стубови се не морају конструисати на месту градње. Такође, ова метода пружа већу стабилност за оквире врата и прозора.

Изградња је доста компликованија од Небраска методе, и захтева вештине у обради дрвета или метала, зависно од чега је оквир објекта. Захтева и велике количине дрвене грађе што оставља последице по животну средину.

4. Метода зидања са балама сламе

Овде се бале сламе користе исто као и цигле у конвенционалном начину градње. Бале се постављају вертикално, а бетон се залива између њих и држи их заједно формирајући стубове између сваке бале. Објекат се споља и изнутра малтерише цементом, што може да изазове осетљивост на влагу.

Ова метода је врло успешна, али се данас ретко користи због познавања једноставнијих метода градње. Такође, изискује напоран рад и користи се пуно цемента који није добар за животну средину.

Еко куће

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s