Добри суседи стварају заједничку будућност Сланог Копова и региона …

Представници локалне управе Чољошпалош и Националног парка Кишкуншаг посетили су партнере из Новог Бечеја како би презентовали реализоване пројектне активности и договорили се о будућим плановима. Општина Нови Бечеј је на пола пута са извођењем предвиђених пројектних активности, већина тендера је расписана и одабрани су извођачи.

У оквиру пројекта “Откривање заборављеног културног и природног наслеђа у Мађарско-Српском пограничном региону“ Новобечејци од фебруара активно раде на популаризацији Сланог Копова, бисера међу заштићеним резерватима природе, на тај начин, развијају еко туризам и формирају базе података везане за живи свет на Копову. У петак 30. августа представници локалне управе Чољошпалош и Националног парка Кишкуншаг посетили су партнере из Новог Бечеја како би презентовали реализоване пројектне активности и договорили се о будућим плановима. Ово је био еваулациони састанак на коме су сумирани досадашњи резултати рада и направљени планови за даље. Општина Нови Бечеј је на пола пута са извођењем предвиђених пројектних активности, већина тендера је расписана и одабрани су извођачи. Тренутно се ради истраживање ритског кречњака на просторима северне Бачке. Поред наведеног ради се и хидробиолошко истраживање на Сланом копову и истраживање туристичких производа, који су везани за овај специјални резерват. Стратешки циљ овог пројекта је дугорочна и балансирана сарадња између партнера, која треба да стимулише развој туризма и развој производње и пласман локалних производа уз очување културних и природних вредности. А. Фуруш Јанош, председник локалне управе Чољошпалош сматра да добри суседи могу стварати заједничку будућност: „Локална управа Чољошпалош је била прва која се одлучила да се укључи у овај ИПА пројекат прекограничне сарадње. Пошто по правилима у овај пројекат морају бити укључене најмање три организације, ми смо потражили партнере за овај пројекат. Једног партнера смо нашли у Мађарској, реч је о Националном парку Кишкуншаг са седиштем у Кечкемету, и заједно са њима смо затим бирали партнера из Србије, и тако смо нашли општину Нови Бечеј. Није био лак задатак јер се нисмо познавали од раније али смо веровали да ће ова три партнера заједно постићи велике успехе. Општину Нови Бечеј су нам предложили наши заједнички пријатељи, који такође имају позитивна искуства са Новим Бечејом“.

Предвиђени рок завршетка пројекта је 30. новембар, међутим на састанку партнери из Новог Бечеја предложили су нови рок звршетка, са којим се партнери из Мађарске нису сложили. „ У оквиру ИПА пројекта, ми идемо по планираној динамици, али имали смо на почетку пројекта кашњење од 2 месеца због промене партнера. Први партнер је требао да буде Ловачко удружење Нови Бечеј, али су они одустали и тако је локална самоуправа Нови Бечеј преузела да буде партнер у овом пројекту. Због тог кашњења ми сада имамо одређених проблема око самог рока завршетка овог пројекта“ – Милан Кнежев, менаџер пројекта.

Са великим напором партнери из Новог Бечеја успели би да до новембра заврше предвиђене пројектне активности, проблем им представља мањак времена за уређење монографије о Сланом копову – која ће представљати значајно капитално издање природне баштине овог дела Војводине: „Монографија треба да буде једна вредна књига, пуна података и због тога смо тражили продужетак пројекта да би имали бар месец дана да радимо уређивање и прелом монографије. Партнери се на почетку нису сложили са нашом идејом, међутим касније су и они схавтили да и они имају своје разлога да продуже пројекат, пошто и код њих тендери касне. Тако смо се на крају договорили да се пројекат продужи до краја ове године, до 30. децембра, што одговара свим партнерима, а ми ћемо тиме добити плус месец дана да квалитетно уредимо монографију“. Слано Копово је један од најважнијих сланих мочварних станишта важних за очување халофита које су у ишчезавању у Панонској низији и обезбеђују опстанак за више од 30.000 јединки патака, гусака, ждралова и шљукарица у периоду репродукције или миграције.

Невена Суботић / radioactive.rs

Обавезно погледати: http://wp.me/p1VUK6-1GJ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s