Ћирилица поделила и Хрвате у Вуковару …

У Вуковару је и данас, пети дан, настављен протест против постављања двојезичних табли на зградама јавних установа у том граду. Са друге стране, анонимна група грађана је прометна места у Вуковару, Борову и Сотину синоћ облепила двојезичним плакатима и то као реакцију на националистичке поруке које долазе са „дрге стране“. У Вуковару се појавио и „приручник“ како преживети опсаду града.

Председник Штаба за одбрану хрватског Вуковара Томислав Јосић рекао је да ће се протести наставити и наредних дана, као и да се припрема велики протест у Загребу. Он је рекао да се не боре против ћирилице као писма, већ, како је рекао, против оног што се иза ње крије.

„Још није време за увођење ћирлице, јер су вуковарске ране још отворене“, закључио је Јосић.

И у приградском вуковарском насељу Соптину окупило се око 150 демонстраната који су на месту масовне гробнице код некадашње кланице у Сотину поручили да не желе ћирилицу ни сада нити икада. Из те масовне гробнице пролетос су ексхумирани посмртни остаци десетак жртава.

Хрвати из Вуковара, који другачије мисле од ових што протестују, облепила је град плакатима на којима су исписане поруке: „Ја сам грађанин“, „Ја сам промјена“, „Ја сам витални национални интерес“ и „Јављам се за ријеч“, и то на латиничном и ћириличном писму. Иницијатива младих за људска права каже да су аутори плакатима хтели да укажу на постојање „тихе већине“ која не користи и не подржава коришћење политичких ситуација, попут ове с постављањем двојезичних табла, за буђење национализма и сукоба.

Пошто су у Вуковару у понедељак освануле двојезичне табле на појединим јавним установама, одржан је протест током којег су демонстранти скинули или разбили постављене двојезичне табле. Тада су у кошкању с полицијом, која није применила силу, лакше повређена четири полицајца.

У међувремену су табле поново постављене и од пре два дана их више не чувају припадници специјалне, већ редовне полиције. Последњих дана одржавају се протести, који протичу мирно, без инцидената.

Бета

Данас у Београду ...

Данас у Београду …

Обавезно погледати чланак:  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:452733-Komentar-Vukovar-jedna-laz

Бог и Хрвати / Bog i Hrvati

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s