Једнородитељство – збрка наше социјалне политике …

Посебност Србије је постојање великог броја родитеља који формално нису самохрани, али стварно јесу.

У аналима добрих квизова наше телевизије издвајао се један у коме три особе, трудећи се да буду што уверљивије, тврде да су одређена особа, именом и презименом. Наравно, истину говори само једна од њих док друге две фингирају туђи идентитет.

Нешто слично доживљавамо када је реч о појму самохраности – једнородитељства: самохрана је особа чији је супружник више од пет година на издржавању затворске казне, али и жена чији супружник редовно (чуда се дешавају) плаћа алиментацију, уз такође редовну помоћ његових родитеља око чувања, неговања и ванредних трошкова.

Самохрана је и жена која је посебним одобрењем министра сама усвојила дете а самохран је и отац чије дете прима породичну пензију и летује редовно с мајчиним родитељима. Мајка која годинама није видела алиментацију (а родитељи су је одбацили после развода) самохрана је као и жена која није била у браку али јој је дете признато и прима пристојну алиментацију.

Сви они скупа су самохрани једнако као и деца сексуалних радница и психијатријских болесница које околина радо коментарише, али зато није склона да помогне („сама је бирала”; „не помаже се грех”…).

Овај миш-меш појам има међутим сасвим конкретне импликације, колико год да му је смушено значење. У неким службама, на пример, самохрани родитељи су релативно заштићени од отпуштања с посла. Самохрани родитељ, такође, плаћа умањени износ за вртић и, потом, за ручак у школи.

Самохраност се узима у обзир и при додели ђачких стипендија као и при конкурисању за станове солидарности. И, свакако, међу горепобројаним има и оних којима је помоћ (не само материјална) потребна мање него неким породицама са оба родитеља.

Упркос томе, неоспорно је да је подршка самохраним – једнородитељским породицама минимална те да никако није у складу с Резолуцијом европског парламента из октобра 2011. која предвиђа знатнију подршку свим мамама и татама који сами одгајају децу. Европски парламент иницира већа и боље таргетирана давања државе остављајући да свака земља процени како ће реализовати ову, свакако незаобилазну, препоруку.

Питање једнородитељства – самохраности у региону је, вероватно у циљу бољег регистровања најугроженијих група због ограничених средстава и савета економских експерата, нешто другачије решено. Закон о социјалној скрби Хрватске другачије дефинише једнородитељску породицу.

Самохрани је родитељ онај који није у браку и не живи у изванбрачној заједници а сам издржава дете. Разведени родитељ није самохрани, изузев ако другом родитељу није одузето родитељско право.

Другим речима, самохрана – једнородитељска породица је она где је други родитељ непознат, лишен пословне способности, на дуготрајном лечењу, дугом издржавању затворске казне и слично.

Посебност Србије је постојање великог броја родитеља који, de jure, нису самохрани (другом родитељу није одузето родитељско право нити је на пример у затвору) али, de facto, тај родитељ јесте самохран јер му овај други не исплаћује алиментацију.

Ови родитељи имају пуно право да очекују од државе да напокон спречи економско занемаривање њихове деце. Охрабрују зато покушаји да се оваквом родитељу на пример ускрати регистрација возила док не реализује своје родитељске обавезе.

Ово би у великој мери омогућило адекватнију социјалну политику државе према поменутим категоријама деце посебно зато што је ова група, крајње стигматизована од заједнице, уједно и генератор драстичне социјалне патологије, с једне стране, а с друге, одавде се управо регрутују деца која, неподржана благовремено у својим примарним породицама, доцније постају деца без (иједног) родитељског старања а што све нас далеко више кошта него што би коштала боља примарна заштита ове деце заснована на бољој законској и практичној заштити једнородитељских породица.

Спомена Милачић / Удружење грађана ЛУНЕТА

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s