Ускоро и регионални интернет-домен …

Отворен је пут за регионалне домене на интернету. Уместо наставака „ком“, „инфо“, „де“ или „рс“, интернет-странице сада имају могућност преузимања наставака као „берлин“ или „ваљево“.

Свест о регионалној припадности се врло радо користи у агенцијама за оглашавање – убудуће би тако требало да буде и на интернету. До сада су адресе интернет-страница имале завршетак који је јединствен за одређену земљу: „де“ се користи за Немачку, „рс“ за Србију, „ко.ук“ за Велику Британију, а „цом“ за све с друге стране Атлантског океана. Али томе би ускоро требало да буде крај.

Регионална свест на интернету

Интернет-корпорација за додељивање имена и бројева (ICANN) одобрила је низ тзв. „Топ-Левел-Домаинс“ – иза којих се крију наставци за интернет-странице. Она ко је до сада био поносан што са наставком „еу“ може да демонстрира одређени космополитизам, с новим наставцима ће моћи да покаже и повезаност са својим регионом.

Наставке као што су „рухр“ и „коелн“, који би до краја године требало да буду у употреби, следиће наредне године „берлин“, „хамбург“ и „баyерн“. Наставци као што су на пример „схоп“, „хотел“ и слично, такође би требало да помогну лакшем лоцирању различитих предузећа на интернету. „За фирме је, наравно, атрактивна могућност да су широм света што видљивије, али свака друга претрага на интернету има локални карактер“, сматра Оливер Зиме из хамбуршког „Топ-Левел-Домаин д.о.о.“ „Људи у претраживаче укуцавају ‘фризерски салон хамбург’, као комбинацију за претрагу. То показује колико је локација постала важна на интернету.“

Бољи ранг у претраживачима

Шест година се Зиме борио за увођење домена „хамбург“, како би корпоративним клијентима омогућио виртуелну предност помоћу ознаке за локацију: „Сигурни смо да је рангирање у резултатима претрага повољније уз локалне адресе. Предузећа могу лакше да се пронађу, што је посебно важно за локалне понуђаче“, каже Зиме.

Град Хамбург подржава његову идеју па су и они лобирали за Топ-Левел-Домаин код ICANN. Гледиште градских власти је да предузећа имају велику предност уз хамбуршки наставак интернет-адресе – и обрнуто. „Са именом светског града оглашава се другачији квалитет и ефикасност, него са именом мањег града“, рекао је портпарол хамбуршког сената Кристоф Холштајн у разговору за ДВ.

Глобални тренд локалних домена

И пре него што су Зиме и његове колеге поставили захтев за хамбуршким наставком на интернет-страницама, пронашли су више од 50.000 страница, које имају „Хамбург“ у имену, иако завршавају на „де“.

„Тренутно има око 60 понуда за географске Топ-Левел-Домаинс“, каже Зиме, међу њима су „нyц“ за Њујорк, „бцн“ за Барселону. „То је глобални тренд који показује да не постоји само у Немачкој потреба за изражавањем локалне повезаности“, сигуран је Зиме.

Јохана Шмелер / Свјетлана Резо / Дојче веле

спсјл

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s