ЕУ: Север Војводине као север Косова …

Слика

Европски парламентарац Ласло Текеш тражи да општине на северу Војводине у којима већину чине Мађари добију аутономни статус какав ће имати српске општине на северу отцепљеног Косова и Метохије!

Мађарски протестантски бискуп из Румуније, познат по јакој националистичкој реторици и залагању за обнову велике Мађарске недавно је поред мађарског премијера Виктора Орбана био главна звезда на традиционалном ђачко-студентском кампу у Бањи Тушнад, у Румунији, где се окупља мађарска омладина из разних европских земаља.

Да би направио “убедљиву” аналогију и подигао оптимизам присутних да је аутономија војвођанских Мађара питање дана, Текеш се послужио и лажним податком.

Он је подвукао да су се одвајањем Сенте и Аде од Кикинде и припајањем ових општина са доминантним мађарским становништвом у Суботици, коначно стекли потребни услови да осам мађарских општина на северу Војводине добије аутономију.

Ревизија на стогодишњицу
Слободан Ерић очекује да ће наредна година када се буде обележавала стогодишњица од почетка Првог светског рата бити прилика за мађарске ревизионисте и оспоравање мировних споразума, пре свега Тријанонског мировног уговора.

Општине Сента и Ада су поред још четири општине (Кањижа, Нови Кнежевац, Чока и Кикинда), део Северобанатског округа са седиштем у Кикинди. Пре четири године Мађари из Кањиже покренули су иницијативу да се њихова општина и поменуте две издвоје из овог округа прикључе Севернобачком округу са седиштем у Суботици. Та иницијатива, међутим није прошла и Севернобанатски округ и даље чине исте комуне.

Мађарски премијер би да уништи мале нације
За Текешом нимало не заостаје тренутно неприкосновени лидер Мађара премијер и лидер десничарског Фидеса Виктор Орбан.
Он је на поменутом скупу мађарске младежи био и агресивнији од бискупа из Трансилваније, мада се таква реторика приписује Орбановој припреми за парламентарне изборе наредне године.
– Ко чита знаке времена схватио је прву заповест настајућег света: моћнима је суђено да се уједињују и разлажу слабе.
Припадници јаких народа опстаће заједно, слабе нације ће се парчати и нестајати.
Мађари су, гледајући кроз призму историје готово увек били у првој групи – уверен је Орбан.

Само Влада Србије Уредбом о организацији округа може да промени састав једног округа, али та тема није разматрана у последње три године. То је комплексно питање и када се једном почну прекрајати садашњи окрузи, томе неће бити краја.

Тек када регионална организација Србије буде на дневном реду, а сада држава има преча посла, онда ће можда и ова иницијатива бити разматрана – каже за “Вести” начелник Севернобанатског округа Владимир Илић.

Зашто се, онда, бискуп Текеш, један је од пионира уласка “вере у политику”, послужио неистином? Да ли он као европски парламентарац и доскора потпредседник Европског парламента зна више о томе какво ће бити будуће регионално устројство Србије од начелника једне регије?

Из његовог заговарања будуће велике Мађарске може се сагледати циљ ове “мале лажи” – оваквим територијалним повезивањем би се војвођанске општине у којима доминира мађарска национална мањина заокружиле кроз регионално устројство које је одобрила српска држава.

Уз мало буке у Европском парламенту о угрожености мањинских права у Војводини, уз кукање мађарских политичких представника у Србији, није тешко претпоставити да би интернационализација мађарског питања добила значајно већи замах од тренутног.

– Србија неодлучном политиком у одбрани Косова и Метохије подстиче територијалне апетите наших суседа. Такав приступ не угрожава само наш суверенитет већ и регионалну стабилност. Београд мора да схвати да чврстом одбраном КиМ не брани само јужне већ и своје северне границе – упозорава главни и одговорни уредник “Геополитике” Слободан Ерић.

Он подсећа на пророчке речи познатог емигранта, сорбонског докторанта Марка С. Марковића који је још 1996. године рекао да ће неки у Београду да се освесте тек када бомбе буду падале на главни град Србије, а да ће нашим суседима, хтели то они или не, на неки начин, бити понуђен део српске територије.

Београд уцењује и Басеску
И румунски председник Трајан Басеску, прешао је на националистичку реторику. И док он прети како је “ово по­след­ња годи­на ка­да се не­ки од ма­ђар­ских гра­ђа­на ше­та­ју ле­жер­но по Трансил­ва­ни­ји”, дојучерашњи велики пријатељ Србије не престаје да уцењује Београд.
Басеску се поставио као велики заштитник Влаха у источној Србији, тврдећи да су они Румуни и чак условио пристанак Букурешта да се Србији да статус кандидата за чланство у ЕУ њеним односом према овој мањини.

Отишао је тако далеко да је потписао закон којим се за Румуне аутоматски проглашавају сви Цинцари, Власи, Молдавци у земљама око Румуније, па и шире, и то без обзира на то како се они изјашњавају.

Вести оннлајн

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s