(ФОТО+ВИДЕО) Збирка 45 акварела једног надвојводе: „Срби на Јадрану“ …

Један од најважнијих етнолошких прилога о ношњама српског народа са обала Јадранског мора дело је, ни мање ни више до једног хабзбуршког надвојводе.

  • Лудвиг Салватор, аустријски надовојвода и принц Тоскане, рођен је 4. августа 1847. године у Фиренци као син Великог надвојводе Леополда II и принцезе од Напуља и Сицилије Марије Антоније.

У току борби за уједињење Италије његова породица губи поседе и прелазе да живе у дворцу Брандис у Бохемији. Лудвиг, међутим од малена одбија да прихвати аристократски устројен живот, њега су интересовале природне науке и путовања.

Године 1864. је завршио студије на факултету за природне науке, као и Академију ликовних уметности у Прагу.

Својом приватном јахтом „Сирена“ (Nixe) обишао је све медитеранске обале и заливе на којима пише опширне путописе, географске и етнографске записе и ствара позамашну збирку литографија и акварела.

Међу њима је и „Срби на Јадрану“, збирка од 45 акварела. Надвојвода Лудвиг Салватор је, како је записао његов биограф Лео Верл, претенциозно приступио раду, са намером да овековечи све примере српских ношњи са обала и приобаља Јадрана, од Ријеке до северне Албаније.

Рад је трајао од 1870. до 1879. године. У биографији Верл истиче и: „Међу племенима надалеко распрострањених јужних Словена не постоји ни једно које је толико приметно по великој разноликости ношњи као онај српски народ, који насељава читаву јадранску обалу од југа Ријеке па све до северних граница Албаније.

Готово свако село, свакa долина овде има једну другу врсту одеће, која опет према сталежу и старости становника приказује изванредну разноликост.“

Наравно, Салватор није потпуно самостално израдио ове аквареле. Под његовим вођством у стварању ових јединствених слика учествовали су и сликари Емил Лауфер, Гвидо Манес, Петер Маикснер.

На основу тих акварела израђене су литографије и објављене су у Прагу крајем XIX века.

Извор: Сербум

Пренело: Србисање Times

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s