Пред блокадом 250 јавних предузећа …

Слика

Београд – Око 250 јавних комуналних предузећа пред блокадом, због дугова за порезе и доприносе. Јавна предузећа и многе општине могли би да се нађу између чекића и наковња. Ако одвоје новац да покрију дуг за порезе и доприносе, касниће са плаћањем других обавеза. У том случају опет следи блокада рачуна, овог пута по Закону о ограничењу рокова плаћања.

Рачуни око 250 јавних комуналних предузећа чији је оснивач општина би, због дуговања држави за порезе и доприносе, ускоро могли да буду блокирани. Само за 12 предузећа, локалне самоуправе прихватиле су да дају гаранцију да би се дуг репрограмирао, кажу у Пореској управи и поручују да ће се држати закона и принципа нулте толеранције према свим дужницима.

Када се споје суша и блокада рачуна комуналног предузећа за житеље бујановачких села то значи да им ни цистерне не доносе воду.

Заменик председника Општине Бујановац Стојанча Арсић каже да је „Комуналац“ у блокади од половине јула, али обавезе које су настале неуплаћивањем доприноса за ПИО, пореза на зараде, датирају од 2009. до 2013. године.

„Око 44 милиона је основни дуг а са каматама износи 69 милиона“, каже Арсић.

Општина је могла да да гаранцију за дуг „Комуналца“ и рачун не би био блокиран, али није, као ни већина других локалних самуправа.

Према подацима Порексе управе, од 321 јавног комуналног предузећа чији је оснивач локална самоуправа, само 71 нема дуг, а од преосталих 250 – њих 57 дугује више од милион динара за порезе и доприносе.

„Онима који не плаћају редовно шаљемо опомене, ако не плате опет ми идемо у блокаду. Знамо да је тешко предузећима који сваки дан чекају неки новац, кредит и да та блокада може да уништи све. Али за сада по закону ми можемо да је скинемо само ако доибијемо неку гаранацију осигурање“, каже директор Пореске управе Иван Симич.

Већина општина ипак није дала гаранцију да ће предузећа чији су оснивач вратити дуг. Саша Пауновић из Сталне конференције градова и општина каже да постоје три могућности.

„Прва да су локалне власти неажурне и нису схватиле озбиљно блокаду комуналних предузећа, други да до блокаде неће доћи, да ће се провући и неће платити дуговања која имају њихова комунална предузећа, и да се тешко одричу онога што желе да спроведу парама из буџета предузећа неће да плаћају старе дугове“, каже Пауновић.

Ниједан од тих разлога није довољно јак да се дуг не плати, каже Пауновић. А у Министарству финансија и привреде су убеђени да наредних дана неће доћи до масовне блокаде рачуна комуналних преузећа.

„Јавна комунална предузећа су у служби грађана на територији јединица локалне самоуправе и потпуно сам сигуран да ће представници локалне самоуправе и руководство тих предузећа регулисати обавезе и наставити да плаћају као што то велика већина у овој земљи извршава“, каже државни секретар Министарства финансија Александар Љубић.

Многе општине и јавна предузећа могли би да се нађу између чекића и наковња. Ако одвоје новац да покрију дуг за порезе и доприносе, може им се десити да касне са плаћањем других обавеза, а онда им опет следи блокада рачуна, овог пута по Закону о ограничењу рокова плаћања.

„Сваки онај ко не буде извршавао своје редовне обавезе према компанијама с којима је потписао уговор и не буде плаћао на време апсолутно ће бити блокиран истог дана“, каже Љубић.

По овом основу, тренутно је у блокади 13 локалних самоуправа. Они који су задужени за увођење финансијске дисциплине у Србији, кажу да држава сада редовно измирује своје обавезе. Наглашавају да ће се држати принципа нулте толеранције и истог третмана свих – било да је у питању државно или приватно предузеће.

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s