Што смо ближи Европи то смо више мајмуни – сага о правима радника у Србији …

Слика

Скоро сам гледао документарац на телевизији Анимал Планет, о мајмунима са Тајланда које овдашњи фармери користе као бераче кокосових ораха. Палме на којима расту кокосови ораси су веома високе и пењање на исте је опасан и напоран посао. Тако се неко досетио да обучава мајмуне да се пењу на палме уместо људи.

Они су вештији у пењању, а у случају да и неки загине, ипак је он само мајмун. После осам сати брања кокосових ораха , мајмунче везано дугачким ланцем силази са палме и од свог газде добија награду у виду две банане.

Ако живите у Србији и при том нисте члан странке или какве невладине организације ваш посао, ако га уопште нађете, биће веома сличан мајмунском. Најтежи, најкрвавији и најопаснији који ни један перспективни страначки пијун не жели. То што сте ви образовани, способни, паметни никог не занима. Посебно не вашег газду. Ова особа је позната и под именом: бизнисмен, приватник, тајкун, итд. То је углавном главоња са два разреда трговачке школе, члан владајуће СНСтранке, кум од овог и оног, који поседује: пет аутомобила, четири љубавнице, три стана, две куће и једну јахту. Како год било, правила би требало да су јасна, ви сте у целој причи мајмун а газда је тајландски фармер, ви савијате грбину, газда вас зато плаћа. Идила, као на сунчаном и насмејаном Тајланду. У Србији ствари нису тако једноставне. Разлика између газде у Србији и фармера на Тајланду је у томе што фармер свом мајмунчету сваки дан даје обећане две банане, а газда некад две, некад једну, а некада ни једну. Газда је углавном веома штедљив човек, посебно кад се ради о плаћању радника. Он као и тајландски фармер радницима даје онолико колико им је потребно за пуко преживљавање, а веома често и много мање од тога. Током својих бројних крстарења Медитераном, летовања на Азурној обали и викенда у Паризу и Лондону, газда је научио да је штедња “мајка опстанка у овако тешким временима“. Колико ћете банана (новца) добити у Србији зависи од много фактора, као нпр: курс евра, газдина летовања, зимовања, љубавнице, џипови, расположење… Углавном ствари на које ви тешко можете да утичете.

Слика

Ако би тајландски фармер престао да свом мајмуну исплаћује његове тешко зарађене две банане , и мајмуну се услед слабе исхране и превише рада здравствено стање погоршало, газди би за вратом дисала ПЕТА, организација која диљем света стаје у заштиту животиња, самим тим и мајмуна. Ако вас ваш газда ускрати за зараду, што је веома учестала појава широм Србије последњих година, такође постоји адреса на коју можете то да пријавите. Теоретски то би требао да буде синдикат. Проблем настаје у томе што се људи из ПЕТА-е много више боре за права тајландских мајмуна, него што се људи из синдиката боре за права српских радника. Тако да од синдиката нема превелике вајде. Осим тога, као што се мајмун са Тајланда не води у државним списима као радник ( берач кокосових ораха), тако и ви код вашег газде овакве послове углавном радите на црно, нисте у папирима, тако рећи не постојите, што значи да нисте члан ни једног синдиката.

Теоретски ваш статус радника на црно у Србији је незаконит , па чак и кажњив, посебно за вашег газду који држећи вас у таквом радном односу избегава плаћање доприноса држави, као и плаћање вашег социјалног и здравственог осигурања. Ваш газда на овај начин краде и од вас и од државе што тајландски фармери не раде. Адреса на коју би овакве малверзације требало пријавити је адреса инспекције. Инспекција није ништа ревноснија од синдиката. Може да се деси да вас онако на кеца одјебу, ако оцене да газда са којим могу да имају посла има предебеле везе у владајућој коалицији на локалу, републичкој власти, полицији… Понекад они ипак изађу на терен , али кад се то и деси неколико позива од газде упућених вишој инстанци (углавном куму, или СНСтраначком другу) или коверта са неколико девизних новчаница решава све. На овоме се углавном цела прича завршава и ви остајете без ваше две банане (дневнице, месечне или годишње зараде).

Слика

Тајландски фармери су веома паметни и предузимљиви људи. Они преко мајмуна зарађују на више начина. Осим прихода које им мајмуни остварују брањем кокосових ораха, фармери су се досетили да од својих вредних мајмуна направе туристичку атракцију. Тако данас њихове фарме посећују хиљаде туриста и притом остављају стотине хиљада долара у жељи да: виде, усликају, опипају мајмунолику радну снагу. Будући да нашим газдама осећаја за предузетништво не мањка и да Србија крупним корацима гази ка Европи и просперитету, уопште ме не би чудило да ускоро Србију преплаве богати Европљани на које се толико угледамо, како би: видели, усликали, опипали нас вредне Србе који за две банане (150 еура, ¼ потрошачке корпе месечно) радимо не као мајмуни већ као коњи и при том им са осмехом на лицу уљудно кажемо: “Добар дан, изволите“ и “ Довиђења, дођите нам опет.“

Аутор: Сомун / Магацин

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s