Научници: Неандерталци напреднији него што се мислило …

СликаУ Француској је пронађено оруђе од костију које су користили неандерталци, а за које научници тврде да доказују да су преци модерног човека владали много напреднијим вештинама него што се до сада веровало.

У анализи објављеној у понедељак на сајту ПНАС америчке Академије наука, наводи се да су неандерталци у Европи правли специјализовано оруђе хиљадама година раније него што се верује да је модерни човек усавршио такве вештине.

Претпоставља се да је најстарија од четири алатке пронађене у Француској, за које се верује да су коришћене у обради коже, стара 51.000 година.

Ово откриће би могло да буде први доказ да су неандерталци самостално правили оруђе од костију, а не да су те технике научили од модерног човека. Ако су, међутим, неандерталци научили те технике од модерног човека, онда би ово откриће могло да указује да је он дошао у Европу раније него што се верује.

*****

Неандерталац је назив за посебан тип праисторијског човека који је насељавао Европу и део Азије. Име је добио по долини реке Неандер у Немачкој, где су пронађени његови остаци.

Они су били виши и снажнији од данашњих људи. Имали су већи мозак, али нису били интелигентнији. Имали су снажне вилице и зубе, оштру браду избачену напред, ниско искошено чело и избачене аркаде.

Били су изузетни ловци, користили су кремено копље, кремену секиру и боле. Често су се склањали у пећине јер су оне имале приближну температуру и лети и зими. За становање су користили само предњи део јер је унутрашњост била мрачна и влажна.

Неандерталци се датују у 120000 до 35000 година. Сматра се да су били виши и снажнији од сапијенса, високи од 160 до 165 cm, мождане запремине 1200-1600 кубних центиметара.

Подела

Ненадерталце можемо поделити у три групе:

  • пренеандерталац, ова група морфолошки припада неандерталцу, али одлике нису екстремно изражене. Типични представници су нађени на локалитетима Сакопасторе (Италија) и у Крапини (Хрватска)
  • пресапиенс, налаз лобање из Штајнхајма најбоље репрезентује ову групу, као и лобања из Скул V из Израела. Ова група је базичка форма за даљи развој ка човеку (ка сапиенс типу)
  • класични неандерталац – класична група са израженим одликама.

Одлике неандерталаца

  • старост – 100.000-40/35.000 година
  • висина тела – 160-165 cm
  • мождана запремина – 1200-1600 cm³
  • одлике лобање:раван кров лобање, затиљак мање или више повијен, надочни лукови присутни целом ширином чела, чело релативно мало повијено, посторбитално стегнута слепоочна кост
  • одлике лица:лат. Fossa canina недостаје, вилице врло масивне, велики угао зуба (зубни низ) повучен обрадк (супротно од форме савременог човека)
  • посткранијални скелет:карактеристике хоминида
  • култура: култура језгра и одбитка, окресивање алатки, употреба ватре, сахрањивање покојника

Живот неандерталаца

Судећи према сачуваним лобањама, имали су снажне вилице и зубе, оштру браду избачену напред, ниско искошено чело и избачене аркаде. Били су изузетни ловци, користили су кремено копље, кремену секиру и боле (камење привезано за кожне каишеве које се вртећи у круг баца далеко и обмотава око животињских ногу). Често су се склањали у пећине јер су оне имале приближну температуру и лети и зими, користили су само предњи део.

Неандерталци су први сахрањивали мртве уз одређене церемоније. У гробове су стављали храну, цвеће и оружје, што указује на то да су веровали у загробни живот. С пажњом су сахрањивали и оне који нису били способни за рад.

Неандерталци су такође први праисторијски људи за које се зна да су живели у оквиру породице. Живот у пару и везаност за заједничко потомство представљају велики напредак у развоју људског друштва.

спркрк

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s