Време орвеловске замене теза, како је слобода ропство, а рат је мир …

Слика

Џорџ Орвел

Пуцање без опомене

Америчка индустрија оружја финансира увођење закона који дозвољавају безобзирно убијање сваког ко се сумњичи да другога угрожава, док се државне институције бесомучно наоружавају спремајући се за нови рат. Овог пута против сопственог становништва коме је већ припремљен сценарио увођења полицијске диктатуре у сврху заштите његових права која се на овај начин суспендују.

После само два и по века потпуно су заборављени идеали који су покретали америчку борбу за слободу од Велике Британије. Пароле, као што је она како је једно друштво слободно само онолико колико су слободни његови припадници, нестале су уступајући место једној политици која са слободарским традицијама нема никакве везе.
Цео свет је већ добро упамтио имена Џорџа Цимермана и Трејвона Мартина, актера једног догађаја који још једино у Сједињеним Америчким Државама може да прође некажњено. Међутим, пресуда у случају Цимерман је у потпуности базирана на законима који важе не само у држави Флориди, већ и у тридесетак других држава, чланица САД. Ради се о једном пропису који се жаргонски назива Станд-Yоур-Гроунд, у слободном преводу „Не одступај“.

Овом законском новелом је укинута обавеза прописана и америчким законима да се у случају противправног напада прво покуша са склањањем, односно бегом, пре него што се употребе средства која нападача могу да повреде или убију. По правилу Станд-Yоур-Гроунд акта изричито је дозвољено одмах применити насиље, чак и у случајевима када се неко само осећа угроженим. Постојање објективне непосредне опасности није више неопходно, довољна је слободна процена, као што стоји у параграфу 3. главе 776.013 одељка 16 Статута државе Флориде.

Флорида је, иначе, прва држава САД која је још 2005. увела овај пропис и то под утицајем Марион Хамер, тадашње лобисткиње и председнице Натионал Рифле Ассоциатион (НРА), удружења произвођача и продаваца оружја.
Да је поменути „Не одступај“ закон једино што је НРА постигао, још би било и добро, без обзира на трагичност погибије младог Трејвона Мартина и многих других, анонимних жртава легализованих уличних егзекуција.
Довољно је да полицајци викну „Истрага“, па да смеју да суспендују сва грађанска права која проистичу из устава и Декларације о правима. Полицајци су ти који по слободној процени одређују шта је то „безбедна удаљеност“ са које телевизијска екипа може да извештава о некој установи, јавној или приватној.

Ако је потребно, камере ће бити удаљене и иза ћошка, одакле не могу ништа да снимају. Као оправдање за доношење закона послужили су догађаји који су уследили после урагана „Иван“ који је 2005. погодио Флориду. Банде разбојника су нападале куће и продавнице, јер се систем власти у потпуности распао на више дана, а жртве су се плашиле да бране своју имовину да не би били осуђене због прекорачења нужне одбране. Власт је одавно поново успостављена на територији целе Флориде, али је спорна измена остала, јер она чланицама НРА омогућује већу зараду.

И пре је у САД владао култ ватреног оружја, а право на његово поседовање и ношење чак је и уставно загарантовано свим пунолетним и неосуђиваним грађанима. Ни оним осуђиванима, међутим, није био проблем да испод тезге пазаре пиштоље, пушке, па чак и аутоматско оружје и експлозивне направе. У Америци је све могуће купити.
У међувремену су се на улицама америчких градова појавиле и такозване „Грађанске патроле“, неформалне групе људи који замишљају да су позвани да бране закон и уставни поредак. Једној од њих је припадао и убица Цимерман, а ово глуматање шерифа нико не спречава, јер исто у потпуности подржава НРА са финансијским интересима својих чланица.

Произвођачима и продавцима оружја ни ово није било довољно, па су издејствовали помоћу утицаја које имају да и савезне институције повећају своју куповину.

Како објављује портал Тхе Даилy Беаст полицијске станице у целој земљи добијају на рачун буџета не само аутоматско оружје, већ и дроне за надзор и оклопна возила (укупно 2.700 отпорних на мине), а портал Натурал Неwс је августа прошле године открио како је Министарство унутрашње безбедности (Хомеланд Сецуритy, ДХС) купило две милијарде комада муниције. ДХС је у међувремену демантовао овај извештај, мада га је влада потврдила, а аналитичари су израчунали како је оволико муниције довољно за вођење двадесетогодишњег рата, односно да је то просечно шест метака по глави становника!

У исто то време је председник Барак Обама јавно говорио како „аутоматско оружје спада у војну опрему и не треба да се налази на америчким улицама“.

Као што је својевремено ураган „Иван“ служио као оправдање за увођење „Не одступај“ промене закона, тако је и наводна опасност од терористичких напада искоришћена да се оправда све већа милитаризација америчке полиције. Она у међувремену има тако широка овлашћења да више уопште не може да се говори о демократском и слободном друштву. Што је најстрашније, она та своја овлашћења безобзирно и користи, фактички уводећи ванредно стање.
Новински портал интеллихуб. цом објавио је 5. јула 2013. како је у држави Невади полиција у мирнодопско време буквално реквирирала један приватни стан.

Претходно је полицијској патроли дато овлашћење да оде до стана Ентонија Мичела, позвони и овога замоли да напусти на извесно време кућу како би иста била коришћена у сврхе надгледања једног сумњивог лица из комшилука. У случају да одбије да то учини, патрола је била овлашћена да га ухапси на лицу места због наводног ометања полиције.

Уместо да бар тако поступе, полицајци су одмах провалили у Мичелов стан, док је овај седео у дневном боравку, и са у њега упереним оружјем га уз бујицу псовки приморали да легне на под. После су још у несрећног човека, који је не пружајући било какав отпор био на поду, испалили неколико пројектила са сузавцем. Мичел је у међувремену тужио полицију тражећи одштету.

У САД постоји и служба која се зове Департмент оф Алцохолиц Бевераге Цонтрол која се бави надзором да ли се поштују забране о продаји и конзумирању алкохолних пића на јавним местима. Вероватно из досаде, јер немају шта да раде, шест наоружаних припадника ове службе су у Вирџинији напали студенткињу Ену Доуни. Како је 2. јула пренела агенција НПР агенти у цивилу су потегли оружје и Ен лишили слободе због сумње да поседује пиво, док је у стварности имала само обичну воду. Из притвора је пуштена тек идућег дана.

Против Ен је у међувремену поднета пријава због ометања службеног лица, јер се бранила од људи у цивилу који се нису ни легитимисали, а за које је сматрала да су разбојници који желе да јој отму ауто. Постоји и аудио запис њеног позива за помоћ пристиглог на телефон за хитне случајеве. Ен се, иначе, сматра срећном што није рањена или убијена током покушаја да се заштити.

Медији све више извештавају о томе како се припадници америчке полиције тренирају на исти начин као и припадници елитних војних јединица. Информативни портал ТимесДиспатцх. цом то објашњава овако: „Последњих година полицијске јединице су усвојиле не само војну тактику, већ и војну опрему, а често и начин размишљања војних освајача уместо оријентације на обезбеђивање мира у земљи.“

Публициста Мајк Адамс ово објашњава на следећи начин: „Живимо у кошмару једне полицијске државе по угледу на Великог брата, а то није случајно. Све то је уведено из једног посебног, јасног разлога да се јавност прво навикне на полицијску диктатуру, да би затим била активирана инфраструктура таквог начина власти како би Американци у великом броју били ухапшени или убијени.“

На крају свог ауторског текста у часопису Копп Адамс закључује: „Док Американци дозвољавају да их ЦНН и Неw Yорк Тимес хипнотишу да илузорно све негирају, Обамина власт гуши слободе и уводи потпуни надзор, стрељачке одреде, лов на новинаре, криминализацију „узбуњивача“, заплашивање патриотски оријентисаних група, као и стотине других форми репресије, заплашивања и уцењивања… Докле ће Американци ово да трпе пре него што се побуне?“

Црни затвори у САД

Случај Цимерман не само да је открио постојање паравојних патрола у америчким градовима, већ и једну поразну статистику. По извештајима Савезног истражног бироа (ФБИ) белац који убије белца има три пута веће шансе да на суду буде оглашен кривим од белца који је убио црнца. У односу на проценат учешћа у укупном броју становника, црнаца у затворима САД има шест пута више него белаца.

Извор: Марко Васић / Таблоид

Слика

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s