(ФОТО+ВИДЕО) Бечејски „вулкан“ …

(Фото: Стева Дорословачки – Зец)

Од 10-ог новембара 1968-ме до  6-ог јуна 1969-те године.

Фотографије приложио: Миша Дорословачки
Послагао их: З.С.Г’

Видео запис из 1968. године.

Исечак из Емисије „Варошарије“ из 1988.

Од 29.03.2012:

У Бечеју је и даље на снази нека врста ванредне ситуације после ерупције природног гаса, која је узнемирила становнике овог војвођанског града, а они су већином евакуисани. Према налазима НИС-а, у четвртак је дошло до ерупције смесе метана и угљен-диоксида, а његов садржај је износио око четири одсто.

08 бецеј1 Прорадио Бечејски вулканНачелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић потврдио је да је на месту где је дошло до ерупције стање током јучерашњег дана било стабилно и да нема јаке концентрације гаса.

Чекају санацију

– Радови су још у току и трајаће дан или два – рекао је Марић, и додао да се грађани који су евакуисани из кућа у околини неће вратити у своје домове све док се санација не заврши.

Повређених у овом акциденту, на срећу, није било, а из превентивних разлога евакуисани су становници дела града. Такође, због опасности од варничења, искључена је струја, а на месту ерупције гаса током претходне две ноћи биле су стручне екипе, које раде на санирању проблема.

Место ерупције гаса обезбеђују припадници Ватрогасне бригаде из Новог Сада и стално се мери количина гаса. Превентивно је евакуисано око 300 ученика основне школе и 27 ученика плесне школе, као и грађани из осталих објеката. Настава у основној школи „Шандор Петефи“ је одложена, као и прослава Дана школе. Због експлозије гаса дошло је и до промене рада предшколских установа, па су тако деца која иду у полудневни боравак у вртићу „Лабуд Пејовић“ у близини места акцидента јуче остала код својих кућа, док су деца из целодневног боравка примљена у централни објекат вртића, по распореду као у зимском распусту.

Штипало за очи

Иванка Тибор, један од станарки насеља Доњи град, где се и десила ерупција гаса, каже за „Правду“ да су сви становници Бечеја забринути.

– Нисам била код куће када се та незгода десила, а када сам се са породицом око 20 часова у четвртак вратила, испред зграде где станујем видела сам велики број комшија како окупљени нешто узнемирено коментаришу. Одмах сам схватила да се нешто лоше десило. Нисам у ваздуху ништа осећала, али су супруг и кћерка рекли да их је нешто штипало за очи. Тренутно смо у кући сестре од супруга, док све не буде безбедно да се вратимо у свој дом, а сви мислимо да ће се то десити најкасније у понедељак – каже Иванка Тибор.

Из рупе где се догодила ерупција током јучерашњег дана и даље је излазио гас до висине од око 15 метара, а према речима надлежних, повољна је околност то што већ два дана дува ветар и нема реалних опасности од самозапаљења гаса.

Ерупција гаса пробудила је сећања старијих мештана на такозвани „Бечејски вулкан“, сличну ерупцију гаса 10. новембра 1968. године. Ерупција је трајала 209 дана, а 6. јуна 1968. дошло је до самоугушења извора. У борби са природом учествовали су ЈНА, авијација и многобројни добровољци, грађани Бечеја.

Извор: pravda.rs / Србисање Times

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s