Еколошка катастрофа на Тиси …

Слика

катастрофа за ово што је задесило Тису није претешка реч

Нови Бечеј – Тису је задесило велико тровање, огромну штету су претрпели рибари, а угрожен је и цео еко-систем ове лепе реке.
Три дана више од педесет риболоваца и добровољаца сакупља угинулу рибу на подручју испред бране на реци Тиси код Новог Бечеја, 64 километра узводно од њеног ушћа у Дунав. До јуче је сакупљено више од 34 тоне рибе, а риболовци упозоравају да та бројка није коначна. Угинуло је и више од четири тоне рибе која је гајена у кавезима у води. С приобаља, на купалишту у близини центра Новог Бечеја, у приколицама је одвожена рибља млађ.
Душан Јовановић, председник Управног одбора Риболовачког савеза Војводине, вели да катастрофа за ово што се догодило Тиси није претешка реч.

– Дан пре него што се појавила угинула риба, у сенћанској шећерани је потпаљена кречна пећ. Основане су сумње да је из те фирме загађена река. Због обима последица вероватно није у питању само кречно млеко, већ су у питању и друге материје, а у току су испитивања – каже Јовановић.

Масовни помор рибе низводно од Сенте проузрокован је изузетно великим количинама загађења органског порекла, што је довело до мањка кисеоника. Пошто Сента има пречистач за комуналне отпадне воде, једини потенцијални загађивачи могу бити тамошња шећерана и фабрика квасца „Фермин“. За сада се, док не буду готове комплетне анализе, не може рећи ко је тачно проузроковао загађење, али није небитно да је шећерана у последњих годину-две много урадила на пречишћавању отпадних вода, док „Фермин“, упркос вишегодишњим обећањима, није урадио ништа, саопштило је јуче ЈП „Воде Војводине“.

tisa20

Стручњаци „Вода Војводина“, заједно са републичким водопривредним инспекторима, у прошли петак су изашли на место догађаја одмах после пријаве чланова Риболовачког савеза Војводине о помору рибе. На више места узети су узорци воде, а у лабораторији Републичког хидрометеоролошког завода је констатовано да у њој органске материје премашују за неколико хиљада пута дозвољене количине.

Републички водопривредни инспектор Стеван Мицковић забранио је и да фабрика квасца „Фермин“ у Сенти испушта отпадне воде у реку, али, како каже Душан Јовановић, интересантно је да је био забрањен рад шећеране, али да је поновно дозвољен, уз обавезу да не сме да испушта отпад у текуће воде. Према мишљењу овдашњих еколога, надлежна министарства нису била довољно енергична да забране рад сумњивих фирми, бар док се не открије кривац.

– Треба знати и то да много угинулог животињског света неће стићи на обале, нити ће бити игде убележено. Замислите колике су штете од страдања рибље млађи која је ситна и чији остаци плутају Тисом, па даље Дунавом – каже Лазар Јарамазовић из Суботице који се овде нашао у име руководства Риболовачког савез Војводине. Ова асоцијација има и своје предузеће које се бави изловом рибе и њихови рибари, као и они појединци који годишњу чланарину плаћају 2.500 евра, на реку не треба да излазе бар три лета.

Жељко Веселиновић често долази на Тису и вели да овако нешто није никада видео и да су по реци плутали комади тежи од 70 килограма. Ово подручје Тисе са њеним рукавцима познато је по сомовима капиталцима. „Политика“ је пре десетак година писала о улову новобечејског риболовца који је истог дана уловио сомове тешке 101 и 90 килограма. Још није избледело ни сећање на тровање цијанидом 2000. када је на обалу извучено више од стотину тона рибе, а сада рибочувар Миливој Резнић, који је три дана непрекидно на реци, каже да је овај помор, бар визуелно, изгледа много већи.

На обали су се јуче чуле и оштре осуде надлежних институција, зато што нису адекватно реаговале, да нема одлучности у тражењу одговорности за катастрофалан помор рибе.

За три дана, колико траје сакупљање рибе у Новом Бечеју, није се појавио нико од покрајинских, нити од републичких функционера, од којих се то очекује. Чак нема адекватне реакције ни од еколошких организација које се често јављају из канцеларија када су много мањи ексцеси.

Ђуро Ђукић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s