Јерменија све старија …

Слика

Јереван – Јерменија, баш као и цела Европа, суочава се са смањивањем и старењем становништва, међутим, побољшање образовног квалитета људи може помоћи да се превазиђу изазови. У европским земљама ово је један од фундаменталних принципа у борби против старења нација, о чему се дискутовало током конференције УН у Женеви, под називом „Омогућити избор: приоритети становништва за 21. век.“

Више од 400 учесника регионалне конференције из 44 земље разговарало је са светски познатим демографима, стручњацима за репродуктивно здравље и питања људских права у Европи и Централној Азији.

У погледу старења нације, Јерменија је једна од водећих земаља у региону.

Ако сада људи старости 60 и више година чине 14 одсто укупног становништва земље, што је већ тежак социјални терет за државу, до 2050. се очекује да ће њихов удео бити више од 31 одсто. Азербејџан има 8 одсто пензионера, до 2050. ће имати 25 одсто, међутим, његово становништво ће наставити да расте, а не да опада, очекује се да ће достићи 11 милиона.

„Старење у Јерменији је неизбежна последица ниске стопе наталитета и високе стопе емиграције, која ће нас суочити са озбиљним економским проблемима, а зато што је животни век продужен, треба предузети кораке да се осигура да се старији што је више могуће интегришу у економске активности друштва“, рекао је Гарик Хајрапетиан, помоћник представника Јерменије у Фонду за становништво УН (UNFPA).

Међународни истраживачки центри проучавају нове начине борбе против све тежег проблема старења, јер чак и инвестиције широког опсега не могу озбиљно побољшати стопу раста, па изгледа да је решење у проширивању и примени потенцијала и искуства старијих, пре него у њиховом ранијем пензионисању.

“ Нисте толико богати да себи допустите губљење потенцијала већег дела вашег становништва, а ваша влада мора да развије одговарајућу политику“, рекао је професор Волфганг Луц, директор Центра за демографију и људске ресурсе у Витгенштајну, Аустрија. Сугерисао је и да улагања треба да буду у образовне програме, као начин за превазилажење изазова старења и примену искуства и умећа старијих.

Морамо да се усредсредимо на развој људских капацитета како би и касније добијали најбоље могуће резултате,а када људи буду живели не само дуже, већ водили здравији живот и били вештији, њихов потенцијал ће се користити дужи временски период.“, рекао је професор.

Хајрапетиан сматра да је применом овог метода могуће избећи последице неизбежног старења Јерменије, међутим, потребне су одлучне мере.

„У том смислу је конференција била веома корисна, јер је резолуција први пут усвојена при ниској стопи наталитета, сугеришући прилично нова решења, заснована на озбиљном истраживању.“

Према Хајрапетиану, стратешки план за демографска питања и ветар у леђа стопи рађања је донесен, нове идеје и методе не захтевају велика улагања, могу се применити на локалном нивоу, у Јерменији.

Међу земљама у региону, Јерменија и Грузија се суочавају са највећим ризиком од старења. Иако Турска нема много разлога за бригу у овом тренутку, због своје стопе наталитета 2,15, што значи двоје деце по жени ( Јерменија има однос 1,5 ) и чињенице да ће до 2050. бити 38 одсто пензионера,

задужени државни органи предузимају превентивне мере.

“ Наталитет је у нашој земљи и даље висок, али има тенденцију снижења, па смо започели израду пројеката са циљем не само да мотивишемо повећање наталитета, већ да подстакнемо образовање одраслих и њихово учешће у различитим пројектима, да би се ти људски ресурси најбоље искористили, рекао је Гокан Гудер, члан делегације Турске из Министарства развоја, Одељење за политику тржишта рада.

Уз подршку УНФПА, у 2012., развијена је политика суочавања са изазовима старења становништва у Јерменији, пројекат који још није заживео.

Хајрапетиан каже да је у том погледу Јерменија напредовала више од свих суседа, међутим, све је још на папиру.
Иако је важно не одуговлачити, како каже Вернер Хог, директор Регионалне канцеларије за Источну Европу и Централну Азију – УНФПА, “ динамиком популације се може управљати“, али „опасно је не предвидети демографске промене и на време реаговати одговарајућом политиком“.

Аутор: Гајен Абрахамиан / ArmeniaNow / Превод: Александар Јовановић

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s