Русија и Кине су показале песницу „Морском змају“…

Слика

Москва – Артиљеријском паљбом по надводним и ваздушним циљевима, као и операцијом пружања помоћи броду који је доживео несрећу у среду су завршени руско-кинески војни маневри „Помоћ на мору-2013“. Трајали су три дана у Јапанском мору у заливу Петра Великог.

С обе стране је ангажовано око 20 разарача, ракетних крстарица протовподморничких бродова и бродова за снадбевање, као и преко 10 ловаца и хеликоптера палубне авијације.

Ово је друга антитерористичка обука великих размера Русије и Кине на мору. Прва је одржана прошлог лета у Жутом мору. Она је већ традиционално изазвла и интересовање и опрез у Азији и на Западу. Међутим, обука не представља никакву претњу по треће земље. Ово је за „Глас Русије“ изјавио главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко:

У обуци се огледа војно зближавање Русије и Кине. Она служи као један од елемената стабилности у Пацифичком обручу и не представља било какав политички притисак на треће земље. Ово треба истаћи зато што има прилично много шпекулација на ту тему. Руководиоци обуке су такође дали изјаву о томе како би се избегле евентуалне инсинуације.

Међутим, снаге самоодбране Јапана и војска САД у Јапану су понедељак започеле заједничку обуку у рејону Хокаида. Притом је 16 јапанских и америчких авиона и стражарских бродова још 4. јула почело непрекидно проматрање припреме и одвијања кинеско-руске обуке која се одвијала на 300 км од Хокаида. Ово је дало основе заменику директора Института за политичку и војну анализу Александру Храмчихину да изјави:

Руско-кинеска обука је усмерена и на спољашњи аудиторијум, односно на САД и Јапан, пре свега. Русија и Кина им показују да је између нас могућ војни савез. Иако у ствари нема никаквог војног савеза између Русије и Кине. И пре свега, руководство Кине традиционално истиче да односи с Русијом не представљају савез и да то никад неће бити.

У обуци се запажа пораст и онако високог нивоа поверења између Русије и Кине у војној области и заинтересованост за зајдничко осигурање сопствене безбедности. Ово је подвукао председник Академије за геополитичке проблеме Леонид Ивашов:

Обука је показала да ће и Кина и Русија заједнички бранити своје интересе. Постоји известан притисак на политику Русије на Далеком истоку од стране Јапана. А Јапан је савезник САД, на његовој територији је лоцирана моћна војна групација САД. Такође запажамо јачање противракетне и војно-ваздушне групације САД у овом региону, опет уз помоћ Јапана. Кина такође осећа притисак од стране САД и Јапана. Забринута је због сукоба у вези са спорним острвима у Источном кинеском и Јужном кинеском мору, као и у Малакском мореузу кроз који пролази главни ток угљених водоника до Кине.

У периоду од 27. јула до 15. августа код Чељабинска је планирано одржавање копнене руско-кинеске антитерористичке војне обуке „Мировна мисија-2013“.

Извор: Наталија Кашо / Глас Русије

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s