Храм светог великомученика Георгија у Бечеју …

У монографији аутор нам даје приказ свих православних храмова у Бечеју, зидању садашњег храма, осликавању иконостаса, канонским посетама , верском животу после Другог светског рата и још много других занимљивих детаља у књизи можете пронаћи.

Цена књиге је 600,оо динара. Претплату за монографију можете извршити путем уплате преко поште на адресу Драгиша Славић, Југ Богдана 79 21220 Бечеј, или лично код аутора .

Сви који буде купили монографију у претплати њихова имена ће се наћи у делу Пренумераната и на тај начин улазе у културну историји Бечеја.

~~~~~~~~~~~

Православна црква посвећена Светом великомученику Георгију

Грађена је у стилу касног класицизма, док су три торња, као симбол Светог тројства, рађена у барокном стилу.

Градња цркве поцела је 1851. године. Главни мајстор био је Андрија Шмаус, а његов помоћник Мита Сомборски из Бечеја. Завршена је септембра 1858. године.

Објекат је једнобродна грађевина са петостраном апсидом и бочним наглашеним простором певница. Главни улаз је наглашен отвореним тремом са 4 висока стуба који носе троугаони тимпанон. До врата са стиже јединственим степеништем. Две бочне куле-торњеви завршавају се барокно профилисаним бакарним капама. Овако обликован и артикулисан објекат православне цркве остаје забележен као класичан пример компоновања елементима барокно-еклектичког језика архитектуре.

У немирима 1848. године срушена је првобитна православна црква у Бечеју.

Иконостас Цркве светог Георгија красе 63 иконе рађен је у барокном стилу. Завршио га је бечки мајстор Кистнер 1868. године, а позлату иконостаса је радио бечки уметник Јараи. Саме иконе је радио чувени сликар Урош Предић од 1889. године до 1893. године. Кроз две године постављене су иконе у иконостас. Интересантно је напоменути да је пре постављана у иконостас сликар приредио изложбу и то је прва изложба слика у Бечеју. Иконе је упериоду од 1930. године до 1931. године рестауирао сам уметник.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s