Са Европом већи минус …

Улазак Хрватске у Европску унију, од понедељка и званично, довешће до великих промена у трговинским односима у целом региону.

Србија има шансе да повећа суфицит у трговинској размени у ЦЕФТА региону, а могу се очекивати и веће инвестиције, али зато ће наш дефицит са ЕУ бити вероватно повећан због „минуса“, који у овом тренутку имамо у размени са Хрватском.

Када је у питању царинска заштита, услови за извоз из Србије на тржиште Хрватске ће се побољшати, док ће се за неке хрватске производе примењивати царине које се примењују за чланице ЕУ.

Када посматрамо индустријске производе, према ЦЕФТА споразуму, размена између Србије и Хрватске обављала се до 1. јула без царине.

Потпуно укидање царина са наше стране у односу на ЕУ ће се остварити 1. јануара 2014. То значи, да за индустријске производе, приступање Хрватске ЕУ неће утицати на трговинске токове између две земље.

„У области аграра и прехрамбене индустрије, међутим, доћи ће до промена у царинској заштити, тако што ће се услови за извоз ових производа из Србије на тржиште Хрватске, сада ЕУ побољшати, јер ЕУ има нулту царину према ССП, за све производе осим квота са сниженом царином за говеђе месо, вино, пастрмке, шећер“, каже за „Новости“ Бојана Тодоровић, помоћница министра спољне и унутрашње трговине Србије.

„При уласку на тржиште Србије за неке хрватске производе наплаћиваће се царине, које се примењују и за све остале чланице Европске уније.“

Између Србије и Хрватске се у оквиру ЦЕФТА реципрочно примењивао бесцарински приступ за око 70 одсто пољопривредних производа, док су за остале производе биле примењене царинске квоте са нултом или преференцијалном царином за осетљиве производе.

Србија према ЕУ, међутим, задржава царине на одређене осетљиве пољопривредне производе и након истека транзиционог периода 2014. године за – месо, млеко, млечне и месне прерађевине, јабуке, мед, пшеницу, кукуруз, шећер, дуван, цигарете. За те производе Хрватска ће имати неповољнији приступ нашем тржишту.

Заштита

Према пракси ЕУ, све чланице ЦЕФТА, које имају ССП са ЕУ, ушле су у процес адаптације ССП због уласка Хрватске у Унију. ЕУ је заступала став да је потребно задржати традиционалне трговинске токове са Хрватском, који су постојали у ЦЕФТА, па да се преференцијали који су постојали у ЦЕФТА пренесу у оквире измењеног ССП. Преговори са ЕУ о Протоколу који би се заснивао на овом принципу још нису окончани, тако да се од 1. јула на увоз из Хрватске наплаћује царина, која је предвиђена у ССП за чланице ЕУ.

 Д.Маринковић / Новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s