Археолози пронашли доказе од 14.000 година старим погребним ритуалима…

arh

Хаифа – Нова студија објављена у Списима Националне академије наука извештава о открићу 14.000 година старих погребних обреда које су вршили припадници једне од најранијих људских култура које су живеле у сталним насељима у ономе што је данас Израел.

Пре скоро 50 година, археолози су открили прве праве гробнице на свету у пећини Ракефет на планини Кармел, Израел.Међутим, недавно спроведеним дубљим ископавањима откривено је да четири места покопа садрже укупно 29 скелета који садрже остатке стабљика биљки и цвећа, укључујући нану, жалфију и друге ароматичне биљке. Истраживачки тим је закључио да су цветови положени у гроб пре него што су тела тамо сахрањена ,пре између 13 700 и 11 700 година.

Нови налаз је најстарији пример стављања свежег цвећа и биљки у гроб пре сахрањивања, рекао је коаутор студије Дани Надел, археолог са Универзитета у Хаифи у Израелу.

Људи који су направили гробове били део Натуфиан културе која је цветала на Блиском истоку пре око 15.000 година.Они су били први људи који су прешли са номадског, ловачко-сакупљачког начина живота на седелачки живот.Формирали су стална насеља, израђивали масиван намештај, припитомили вука, почели да експериментишу с култивисањем пшенице и јечма. Убрзо после тога, човек је правио прва села, развијао пољопривреду и наставио да развија неке од првих империја у свету. Такође се верује да су Натуфиан заједнице преци градитеља првих неолитских насеља у региону, која су најстарија на свету.

Много је још увек непознатог о Натуфијанцима и како су дошли до тога развију такву софистицирану културу.

Аутор: Април Холовеј / Превод: Александар Јовановић / ancient-origins.net

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s