Кад Тиса цвета 2013 …

Тиса река љубави

Најромантичнији викенд у Србији, “Тиса река љубави”, по четврти пут се организује на изузетно лепо уређеном Тиском кеју у Новом Бечеју у петак и суботу, 14. и 15. јуна.

Свећице, музика, романтика и ишчекивање испуњења љубавних жеља улепшаће многима живот, барем на тренутак.

14, 15. и 16. јуна у Нови Бечеј сјатиће се романтчни заљубљени парови, љубитељи јединствених природних феномена и доброг провода на манифестацију “ Кад Тиса цвета”. Крстарења по Тиси у потрази за Тиским цветом, инсектом који 3 године живи у речном муљу и проводи само један дан летећи изнад површине ове реке како би водећи љубав продужио врсту, само су мали део програма који се може доживети тих дана у овој банатској варошици.
На изузетно лепо уређеној обали Тисе у Новом Бечеју, на Тиском кеју, чардама и отвореној позорници уз реку у атмосфери , где како многи кажу тих дана, романтика избија са сваког корака и можеш је скоро додирнути, у славу јединственог догађаја, цветања реке, долазе посетиоци из свих крајева наше земље и региона да пусте свећицу жеља.

Новобечејска легенда каже да се само тих дана остварују љубавне жеље замишљене приликом пуштања запаљене свећице које плутају Тисом на чамчићима у облику лицидерског срца. Да ли се жеље остварују или не сваки посетилац може лично да провери, међутим заиста је један од најлепших тренутака који вас овде чека паљење свећица на лицидерском срцу и пуштање низ реку уз замишљање жеља. Призор неколико хиљада свећица које плутају реком је за памћење. Обала и река се пресијавају што од пламичака што од блицева фотоапарата оних који би да сачувају овај тренутак макар на фотографији.

Немања Васковић, директор туристичке организације Новог Бечеја каже да вас очекује романтична авантура 14. ,15. и 16. јуна јер ћете тада имати прилике да уживате у љубавној чаролији. Вожња кочијом, замишљање жеља, призор реке обасјане свећама само су неки од магичних момената које ћете овде доживети, а памтити цео живот:
“ Спремили смо богат програм, разнобојни ватромети, оригинални музички и визуелни ефекти, и бројна изненађења обележиће дане романтичне авантуре у Новом Бечеју. На бини постављеној на површини реке наступиће Банда дрвена и Перпетум мобиле и зачинити музички ове вечери “
И на крају се испоставља да сличне бриге море све добре домаћине у Новом Бечеју, а не само Ферику са почетка приче.

Смештајни капацитети у хотелу и хостелима су скоро потпуно попуњени за предстојећи викенд, сви би бар на кратко да проживе чаролију “ Кад Тиса цвета”, ал и овде важи пословица где гости нису бесни кућа није тесна и кажу да ће за све бити места.” Бриге оставите код куће и понесите само добру вољу, овде имамо све остало”, позива госте и први човек Новог Бечеја Саша Шућуровић, председник општине.

-ПРОГРАМ-

Петак 14.06.2013.
– 20:00 амфитеатар НА сцени где љубав почиње
– 21:30 концерт ПУТУ срца музика Вас води
– 22:00 река Тиса ДО сјаја ватреног перформанса
– 22:30 журка на обали СРЦА да сједини на забави

Субота 15.06.2013.
– 21:30 концерт ЗАМИСЛИТЕ некога кога волите
– 22:00 река Тиса ЖЕЉУ пустите низ Тису
– 22:30 журка И ВЕРУЈТЕ да ће она наћи пут до вас

Три године хибернације за неколико сати живота, за неколико сати љубави. Само са једним циљем – продужити врсту.
У нека давна времена, рибари и житељи околних, приобалних села назвали су ту појаву маглом – у сутон, одређеног дана тачно усред лета друга обала реке би нестала на неколико сати увучена у густу млечну „маглу“.

Вероватно су у та давна времена о овој појави испредане приче и сигурно је ушла у неписане анале неке прадавне „панонске митологије“.
Ипак, то није никаква мистериозна појава или манифестација оностраних догађаја – реч је о природном феномену који се скоро сваке године, у зависности од температуре воде и водостаја, одиграва на обалама Тисе и у народу се назива „цветање реке“.

Инсект, кога су у Србији назвали Тиски цвет, живи три године као ларва у муљу реке Тисе да би у току само једног дана изашао на површину, летео изнад реке и у том љубавном лету продужио своју врсту. Три године живота за један дан љубави. После љубавног лета инсект завршава свој живот и пада на површину реке. Тада Тиса изгледа као да је прекривена хиљадама сићушних, тананих цветова.

novibecej.rs

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s