У име Оца, и Сина, и Великог координатора…

Слика

Ко мало прати српске новине, могао је да примети оркестрирану кампању која се водила, у последњих петнаестак дана, против Српске православне цркве. Ако је новинама, дакле, веровати, у Сабору СПЦ ко педер, ко лопов, ко педофил, а има чак и комуниста. Да се наставило још десет дана, нашле би се ту и и лезбејке, а могуће и по неки Троцкиста, или сам Луцифер лично. И ко зна колико би то потрајало, да се, пред Сабором, није појавио Велики координатор лично. Од тог тренутка-мук.

Како су српске владике дочекале Великог координатора, чија је популарност далеко надмашила 150% и чије ће, у то нема сумње, име понети школе, вртићи, а можда, после овог састанка, и храмови. За почетак, по унутрашњости, а ако популарност Координатора надмаши чаробну бројку од 200%, зашто не и у престоници? Нема сумње, опет ако верујете медијима, улазак Координатора у Патријаршију је био раван Другом силаску Господа нашег, ако не и мало више од тога. Верујем да је сам Патријарх пожурио да опере ноге свом световном колеги, а да су епископи редом умакали прсте у ране Координатора, нанете претећим смс порукама, да би, напокон, изговорили: Господ мој, и Бог мој.

До дана данашњег ће остати мистерија зашто Координатор није одмах проглашен за епископа Новобеоградског, или бар за архијерејског намесника за Блок 45. Могу само да замислим шта је он њима испричао, па су они, потом, испричали њему, да би се, онако, светосавски и српски, растајали у сузама и љубили све до Конака књегиње Љубице. Иринеја Бачког и Координатора, бар је такав утисак на снимку, ни хидраулична дизалица не би могла да раздвоји из братског загрљаја. Пала су обећања да ће Црква ублажити свој став око Бриселског споразуменија, те да су епископи, тек по излагању Координатора укапирали о чему се ту, у ствари, ради.

Треба да нас, бар мало, забрине што владике немају појма шта се збива, док им Координатор не објасни. Ми смо мислили да су наши архијереји снабдевени солидниом знањем и разумевањем, те да им екстерна меморија није потребна. Сад знамо да су политички дунстери и да не умеју да протумаче један бескрајно једноставан споразум, без тумачења политичара.

Да се манемо зафрканције: владике добро знају шта је Бриселски споразум и ту није Координатор имао шта да им соли. У питању су две ствари и обе су бескрајно просте: прва је – шта Црква добија као компензацију за ублажавање става према Брислеском споразуму, а друга је показивање мишића. Ко је мислио да је Вучић донео Благовест да бриселска папазјанија није предаја Косова и да су владике то прогутале, тај не зна с ким има посла. Ту шећерну водицу „а ла Дрецун“ владике не пију. Основна питања су била „где смо ми ту“ и „шта добијамо заузврат“? Можда нису изречена на овако неувијен начин, али су лебдела у ваздуху и сви су их добро разумели. Благовест подразумева да ће Црква ублажити став, а да ће извесне владике добити имунитет од кривичног гоњења, да ће моћи и даље да се несметано богате, те да ће, све док Сабор начелно држи проевропски и проекуменски став, све остати по старом. Ко не верује, нека погледа како изгледа кад утихну не јагањци, него медији. Одједном им више не сметају педофили, грамзивци и педери у кругу архијереја. Могуће да су добили и неке гаранције за црквену имовину на Космету и то је крај. Ништа више од тога није расправљано. У које је речи и фразе то било увијано, уопште није важно. Црква, која је оћутала Ђинђићу, Живковићу, Коштуници и Тадићу, оћутаће, достојанствено и са пуно такта, и овима.

Добро, рећи ће неко, а народ? Да је таква реченица изговорена на Сабору, присутни би се, заједно са Координатором, загрцнули од смеха, што би у штампи било окарактерисано као покушај атентата смејавцем на државни и духовни врх земље. Какав црни народ? Каква држава, какви бакрачи? Претрајати, издржати још једну годину на власти, још један месец, недељу, дан макар, већа је вајда него било које и било какво државно и народно добро.

Наивни Срби, а таквих још има ко шаше, верују да епископима и политичарима треба само још мало објаснити оно што они не виде; увек постоји неки Жика из Мачкатице, који каже да Вучићу треба рећи (јер овај то не зна, а баш Жика, ето, зна) да иа слабе кадрове, а неки, опет, Јова из Заграђа пише свом владики да му сеоски поп отима 10 евра за свећење водице, што свјатејши не би дозволио, само кад би знао. Као што Вучић сасвим добро зна какви су му кадрови, односно да су за његову потребу одлични, јер би поштенији и способнији одбили да учествују у комадању државе, тако и владика сасвим добро зна колико поп узима, јер и сам има удео у тих десет евра. Баш такав поп му ваља, а не неки који ради џабе. Како ће, уз такве попове, владика нови конак дићи, како ђакузи и ауди набавити? Бескрајна је наивност Срба…

Зато, браћо моја, знајте да се у Патријаршији разговарало само о томе колика је цена за ћутање Цркве по питању Космета, као што се, у неким претходним сазивима српскиих влада, то исто ћутање куповало поводом приватизације, пљачке Србије, пораста беде и душевних јада Срба које је та беда произвела.
Наравно, цела погодба се могла извести са мање помпе и више укуса, али је самом Координатору, који је апсолутно завистан од медијске слике, та представа била потребна ради бирачког тела и избора у Земуну, а владике више ни толико не верују један другом, да нису могле делегирати једно између себе да обави разговор у тишини са Координатором, те да извести остале. Као и увек, кад се састану ћар и вајда, за Србе настане штета. Тако ће и овог пута.
Аутор: Радослав Видаковић

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s