Срби масовно прелазе у Роме …

Погодности при остваривању здравствене и социјалне заштите и при упису у школу или на факултет које имају припадници ромске националности узрокују да све више припадника других етнничких заједница Србије мења свој национални идентитет у ромски, сазнаје „Ало!“.

Иако то представља својеврстан вид злоупотребе ромског идентитета, представници те мањине и државне институције немају начина да зауставе бум „једнократних“ Рома, будући да свако може слободно да се идентификује са неком етничком заједницом.

Драгољуб Ацковић, председник Светског парламента Рома, потврђује за „Ало!“ да са продубљивањем економске кризе расте број особа које свој национални идентитет мењају у ромски, углавном због користи.
– Прво смо приметили да то ради велики број деце ради остваривања бенефиција при школовању, али се на тако нешто све чешће одлучују и старији људи због осталих погодности на које Роми имају право. Дешава се, такође, и да се бесправно усељавају у празне станове, па се онда декларишу као припадници ромске мањине и као такви траже заштиту невладиних организација – наводи Ацковић. Према његовој процени, лажно се као Роми представља чак 15 одсто од укупног броја припадника те националне мањине у Србији, чијих је припадника, према попису из 2011. године, око 150.000.

– Штета коју због њих трпи цела заједница је огромна јер ти Роми из користи не учествују у раду наших друштава нити се било где појављују, па кад затреба испада да немамо довољну подршку народа за неку акцију. Настојимо да зауставимо злоупотребу нашег националног идентитета, али осим санкционисања појединих лидера наших друштава за које знамо да су узимали новац како би издавали лажне потврде о припадништву нашој заједници или како би неромску децу стављали на ромске листе за школовање, немамо других могућности, имајући у обзир Уставом загарантовану слободу на национално опредељење – рекао је Ацковић. Он објашњава да ради остваривања бенефиција људи најчешће користе потврду о упису у посебан бирачки списак националне мањине, коју издају општине. Међутим, како „Ало!“ сазнаје, за остваривање повластица у здравству или при запошљавању потребно је само на лицу места потписати изјаву о припадништву ромској заједници.
Ромске бенефиције:
– Ромски ђаци који полажу пријемни испит добијају 30 бодова при упису, имају могућност уписа жељене школе, добијања стипендије и смештаја у студентском и ђачком дому
– Припадници ромске националне мањине имају бесплатну комплетну здравствену заштиту
– Имају право на субвенције за запошљавање (од 100.000 до 400.000 динара по запосленом Рому) и самозапошљавање (160.000 динара)
– Најбројнији су корисници социјалне заштите, која подразумева: једнократну новчану помоћ од 5.000 динара, увећану једнократну помоћ у износу од једне до четири просечне општинске плате, право на бесплатан оброк у народним кухињама, бесплатне уџбенике за школовање деце, родитељски додатак, попуст за плаћање струје, комуналних рачуна и јавног градског превоза.

Извор: Ало

цига

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

6 мишљења на „Срби масовно прелазе у Роме …

  1. Ovo je bila ironija. Mada, sada su mi neke stvari jasnije, od kako znam da naša diskriminisanost ima i institucionalnu podršku. Ja mislila da se u busu oni voze džabe jer nas diskriminišu kontrolori, kad ono, to im odobrila država. Kako je počelo, uskoro ćemo biti manjina u svojoj zemlji, ali i dalje bez onih prava koja imaju svi ostali. Koji su ugroženi, kažu. Mene niko i ne pita koliko sam ugrožena. A zaista osećam da jesam. Ko mi je kriv što sam se rodila kao Srpkinja, u zemlji u kojoj to nije činjenica koja se uvažava i ceni.

  2. Што Негослава каже – сада су ми неке ствари јасније…
    Али, и поред чињенице да се и ја понекад осећам угрожено што сам Српкиња у земљи Србији, ја сам поносна што сам Српкиња!!!

  3. Повратни пинг: Srbi prelaze u Rome…. | Nedodjija's Blog

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s