Основана Академија за националну безбедност…

Влада Србије основала је Академију за националну безбедност, високу струковну школу која ће школовати кадрове за рад у Безбедносно-информативној агенцији (БИА) и првих 30 студената треба да започне студије већ на јесен и неће плаћати школарину.

Слика

Одлуку у оснивању академије влада је донела 30. априла, “полазећи од друштвених потреба и неминовне потребе подизања нивоа знања оних који раде или тек треба да раде на специфичним безбедносним пословима”, наведено је у образложењу.

Према речима вршиоца дужности директора академије проф. др Драгана Симеуновића, студије ће трајати три године, по чијем ће завршетку студент добити звање струковни инжењер националне безбедности.

На овој високој стуковној школи академци ће стицати специфична знања и то кроз 43 предмета, колико обухвата програм студија. Од тог броја, 29 је обавезних, а 14 изборних предмета из три поља: природно-математичких, техничко-технолошких и друштвено-хуманистичких наука.

Стручно-апликативни предмети чине чак 48 одсто студијског програма, стручни предмети 39 одсто, а академски 13 процената програма, рекао је проф. Симеуновић Тањугу.

Седиште ове високе школе биће у згради БИА у Улици краљице Ане бб у Београду, а највећи део наставног кадра биће из редова припадника БИА.

Академија тренутно пролази кроз процес акредитације и провере квалитета, а право да конкуришу имају сви који испуњавају услове, а који нису баш лаки.

Успех из средње школе носиће 40 бодова, а 60 бодова тест из познавања српског језика, историје и провере физичких способности. Поред тога предвиђени су и здравствени и психолошки тест, тест на психоактивне супстанце и безбедносна провера.

“Академија, као самостална високошколска институција, основана је од сопствених средстава БИА, а што се тиче школарине, студенти неће имати никакве трошкове”, рекао је вршилац дужности директора ове установе.

Он је навео да постоји велики број институција у свету које се баве образовањем из домена безбедности. Неке од њих су, како каже, уклопљене и у систем безбедности појединих држава , па и одређених служби.

“Рецимо, ФБИ има своје сопствено образовање кадрова, као уосталом и све друге значајније и амбициозније безбедносне институције. Има га и БИА у оквиру такозваног Центра за образовање, и то скоро пет деценија, услед чега данас кад се оснива Академија за националну безбедност, БИА поседује и бројан предавачки кадар и велико искуство, а разуме се, и адекватне просторије и опрему”.

Ако се уопште може говорити о узорима који су постојали при оснивању ове Академије, онда су то, како наводи профешор, биле безбедоносне високошколске институције у Шефилду у Великој Британији и она која се налази у Марибору, у Словенији.

“Највише су, ипак, о профилу установе одлучивале друштвене потребе Србије и специфичне потребе БИА”, рекао је проф. Симеуновић.

У Министарству просвете истичу да је оснивање академије у скаду са законом, међутим, на Факултету безбедности наводе да је то за њих неочекивано.

“Нисмо били обавештени и нисмо упућени у сврху оснивања те институције”, рекао је Тањугу декан факултета проф. др Радомир Милашиновић и навео да је одлука изазвала узнемирење, јер се дуплирају капацитети, а тиче се и око 2.200 студената овог факултета.

Професор Симеуновић, међутим, истиче да Факултет безбедности и Универзитет у Београду у целини немају никаквог разлога за бригу.

“Новооснована академија није ни намеравала да буде нити јесте конкурент ни овом ни ма ком другом факултету, из простог разлога што уписује веома мали број студената и што јој је, као врло специјализованој, изразито струковној, а не академској високошколској установи нагласак у образовању на струковном и струковно-апликативном сегменту”, рекао је Симеуновић.

Академији су, како каже, потребни партнери и сарадња коју ће, сигуран је, врло брзо наћи управо у Факултету безбедности, Криминалистичко- полицијској академији и другим озбиљним институцијама.

“Академија за националну безбедност не угрожава никога, већ само омогућава да БИА има стручно оспособљенији кадар. Сваком је јасно да је то нешто од чега корист има друштво у целини”, закључио је вршилац дужности директора академије.
Извор: Танјуг

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s