У нападу на Yahoo Јапан украдени подаци 22 милиона корисника…

Yahoo Јапан, највећи веб портал у Јапану, саопштио је да је у хакерском нападу који је откривен прошле недеље украдено више од 22 милиона корисничких имена.

Слика

Из компаније истичу да су Yahoo! ИД и иначе јавно доступне информације, а да у нападу нису компромитовани ни лозинке ни други приватни подаци корисника. Yahoo!
ИД је корисничко име које се заједно са лозинком користи за приступ сајту, и приказује се онда када корисник оставља коментаре или користи шопинг или аукцијске сервисе.

Yahoo Јапан је саопштио да је у четвртак увече откривено да је било неовлашћеног приступања ИД серверима компаније, а даља истрага открила је трагове покушаја крађе корисничких ИД података, иако нема доказа да је фајл са ИД подацима 22 милиона од укупно 200 милиона корисника украден током напада. Ипак из компаније кажу да не могу да одбаце такву могућност.

На веб сајту је постављено упозорење о инциденту који се догодио, а корисницима је понуђено да провере да ли се њихов ИД налази међу онима који су процурели.
Yahoo Јапан је заједничко власништво компанија Софтбанк, која је већински власник портала Yahoo Јапан и у чијем је власништву један од највећих мобилних оператера у Јапану, као и највећи интернет сервис провајдер, и Yахоо-а чији је сувласнички удео у Yahoo Јапан 35%.
Yahoo Јапан је саопштио да је пооштрио мере безбедности због овог напада. Корисницима је упућен позив да промене лозинке својих налога.

Yahoo Јапан не дозвољава корисницима промену ИД-а осим уколико не региструју потпуно нови налог, чиме губе приступ постојећем емаил налогу и друим подацима. Компанија ипак дозвољава секундарни ИД назван „Secret ID“ који се користи само за пријављивање и не може се користити јавно. Компанија је омогућила коришћење „Secret ID“ након што је прошлог месеца Yахоо Јапан саопштио да је на серверима компаније откривен малициозни програм који је извукао податке 1,27 милиона корисника, укључујући корисничка имена, емаил адресе и лозинке, али је програм заустављен пре него што су подаци процурели из компаније.

Подсећања ради, ово није први инцидент ових размера за Yahoo. Прошле године је приликом хаковања сервиса Yahoo Voices украдено око пола милиона лозинки корисника које су потом објављене на једном хакерском сајту. Одговорност за тај напад преузела је хакерска група „D33DS.“
Извор: Информација

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s