Студенти упали у Ректорат…

Београд – Студенти Универзитета у Београду упали у зграду Ректората у знак протеста против најаве повећања школарина и најавили да ће ту остати и током ноћи. Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање, рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић.

Слика

Група студената Универзитета у Београду, која је поподне упала у зграду Ректората тражећи бесплатно образовање, најавила је да ће преноћити у Ректорату и сутра у подне одржати конференцију за новинаре.

Они су се окупили у сали осам на првом спрату Ректората, а на тераси те просторије су истакли транспаренте „Знање није роба“ и „Студенти свих факултета уједините се“.

Како је Танјугу рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић, за сада нема инцидената.

„Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање“, рекао је Поповић и навео да руководство Ректората за сада неће звати полицију.

Студенти, према његовим речима, током вечери намеравају да одрже пленум, где ће се договарати о својим даљим корацима.

Студенти су незадовољни што је више од 10 факултета Универзитета у Београду затражило веће школарине, у просеку за 12 одсто.

Један од студената Иван Кардун рекао је да се та група студената окупила како би затражила да се повуче предлог о повећању школарина.

„Сматрамо ту одлуку срамном. Сматрамо да то је корак даље ка комерцијализацији образовања које треба да буде јавно добро“, рекао је Кардун.

Према његовим речима, окупљени траже и подршку ресорног Министарства, професора и целе научне заједнице у борби за квалитетно и бесплатно, односно јавно финансирано образовање.

Кардун, студент Филолошког факултета, напоменуо је да сви грађани плаћају порезе, што „показује да су студенти образовање већ платили“. Тиме што ће образовање бити доступно свима, сматра он, порашће и његов квалитет.

Кардун је објаснио да се група студената данас у 16 сати окупила на платоу испред Филозофског факултета, након чега су ушли у зграду Ректората, у салу која је предвиђена за састанке и конференције.

Приликом уласка групе студената у Ректорат, тврди Кардун, није било никакног насиља и није нанета никаква материјална штета.

На питање да ли су разговарали са неким од надлежних, Кардун је одговорио да је свако могао да дође да разговара са окупљеним студентима, али да су дошли само представници одређених студентских организација.

Представници окупљених студената тврде да међу њима има академаца са свих факултета.

Они су најавили да ће преноћити у згради Ректората и сутра у подне обратити се јавности на конференцији за новинаре.
Извор: РТС

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s