Стручњаци за храну УН саветују људе да једу бубе и скакавце…

Инсекти ће спасити човечанство од глади! До оваквог закључка је дошла организација УН за храну и пољопривреду – ФАО после свог истраживања. Стручњаци тврде да је будућност у храни од инсеката.

Проблем дефицита хране брине светску заједницу већ неколико деценија. Били су предложени свакојаки начини превазилажења овог проблема. Много скандала је у своје време изазвала дискусија о употреби генетски модификованих организама у пољопривреди, којима ништа не могу ни болести, ни штеточине. А, сада се појавила нова тенденција – експерти ФАО су дошли до закључка да су инсекти велики и још неосвојени извор протеина. Осим тога, према мишљењу страних стручњака, узгој инсеката у будућности би могао постати и грана пољопривреде. Без обзира на то, што ове изјаве звуче као фантастика, ово може постати и реалност, тврди директор Института уа исхрану РАН академик Виктор Тутелјан:

– Ми увек треба да тражимо нове технологије и нове изворе хранљивих материја. Ово није само проблем земаља у развоју, него и целог човечанства. Једна од могућности за решавање овог проблема је и коришћење инсекта у људској исхрани. Тамо су исти ти протеини, исте аминокиселине, масти и угљени хидрати. Нама је важно да их добијамо у потребној количини. А одакле – човеку, као биолошкој врсти, то није важно. Ми пре 30-ак година нисмо јели плодове мора, а сада их једемо са задовољством.

Идеја о инсектима у људској исхрани није нова, међутим, јела од буба и скакаваца се спремају првенствено у југо-источној Азији. Виктор Тутелјан не искључује могућност да производи од бубица, до душе врло прерађених, могу ући у људску исхрану и у другим крајевима света:

– Зашто су инсекти важни као извор хранљивих материја? Они се брзо размножавају, а савремене технологије омогућују да се они брзо претворе у безукусну масу која садржи протеине и угљене хидрате. Та маса се може користити као додатак неким јелима или уз додатак ароме може да имитира месо и рибу.

Истовремено, неки стручњаци сматрају да би већ данас требало почети са масовним узгојем неких врста инсеката, али са нешто другачијим циљевима. Допунско узгајање је потребно и обичним пчелама, рекао је биолог Андреј Шипилов:

– Постоји теорија, да ако пчеле нестану са лица Земље човечанству остају буквално 3-4 године постојања. Наступиће глобални пропаст летине на Земљи. Сада се број пчела стрмоглаво смањује, највероватније, због мобилне везе и зрачења. Они налазе пут до кошнице по магнетним половима Земље. А, ако не стигну у своју кућу, гину.

Многи инсекти садрже велику количину протеина и корисних масноћа, а, такође, су богати и залихама калцијума, железа и цинка, тврде стручњаци ФАО. Према њиховом прорачуну, говедина у просеку садржи 6 мг железа у 100 г, а скакавац садржи од 8-20 мг, у зависности од врсте. Овакав однос, свакако, није у корист намирница од меса на које је човек навикао. Остаје само нада да их са тржишта неће истиснути ћуфте од скакаваца и пељмени од бубашваба.

Григориј Миљенин / Глас Русије

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s