Инспекторат: Неправилности у набавци софтвера за ВMA

Министарство одбране је на захтев Пиштаљке ипак скинуло ознаку „строго поверљиво“ са дела инспекцијског извештаја о надоградњи софтвера за Војномедицинску академију која је плаћена читавих 850.000 евра, а из кога се види да је било значајних неправилности у вишемилионском послу између Министарства одбране и Комтрејда.

Слика

Из извештаја Инспектората одбране насталог у новембру прошле године, који је сада доступан јавности, види се да нема писаних трагова о многим догађајима који су пратили овај тајни посао и да је инспекција морала да се ослања на усмена сведочења или незваничне белешке сведока. Међутим, извештај не даје одговор на питање ко је одговоран за утврђене неправилности, да ли ту има елемената корупције и да ли ће против одговорних бити покренут поступак.

У делу извештаја насталог током ванредне и ненајављене контроле пословања Војномедицинске академије који носи назив „Набавка услуге надоградње софтвера за здравствени информациони систем“ наводи се да су „у развоју здравственог информационог система прекршене одредбе Правилника о опремању Војске Југославије наоружањем и војном опремом у миру“ и да софтвер ни данас није у функцији и то због „грешака у самом софтверу и неадекватно припремљене обуке“.

Војномедицинска академија је, како се наводи у извештају, покренула поступак репројектовања и израде софтвера за постојећи болнички систем још 2008. године и проценила да би такав софтвер коштао око 20.000.000 динара. Инспекција је утврдила да је у октобру 2009. године тражен рестриктиван поступак набавке као и да је ВМА тражила помоћ Управе за телекомуникације и информатику, али на тај захтев није одговорено. Документација о разлозима за обустављање овог поступка не постоји, утврдила је инспекција. Међутим, у то време већ су увелико трајали преговори и договори на другој страни.

Слика

кликни на слику ако је желиш увећати

На основу усмених сазнања инспекције добијених у Управи за телекомуникације и информатику, поступак за набавку информационог система поново је покренут у првој половини 2009. године, а радну групу предводио је др Зоран Весић, тадашњи државни секретар у министарству које је водио Драган Шутановац. Инспекција се у истрази ослањала на белешке људи из Управе за телекомуникације и информатику јер им није била предлочена никаква документација о позивима на састанке радне групе и записници са тих састанака.

Инспекцији није био доступна ни записник нити било каква друга документација која је требало да прати презентацију информационог система Министарства здравља одржану 11.2.2009. године у Републичком заводу за здравствено осигурање, а којој су присуствовали представници Министарства одбране предвођени Зораном Весићем. Четири месеца касније, тачније 18.6.2009. године, слична презентација је одржана и у просторијама Комтрејда.

Два месеца после свих ових догађања покренута је преписка између министара здравља Томице Милосављевића и одбране Драгана Шутановца, која је носила ознаку „војна тајна“ све до почетка ове године када је ознака поверљивости скинута на захтев Пиштаљке. Та преписка поставила је оквир за увођење Комтрејда као јединог могућег извођача.

Иако је поменуто тајно писмо Шутановца Милосављевићу послато 13.8.2009, дакле шест месеци после прве презентације софтвера најближим људима министра одбране и два месеца после још једне такве презентације у просторијама Комтрејда, Шутановац у тајној преписци каже да је тек тада из медија сазнао за софтвер Mинистарства здравља и тражи од Милосављевића да га бесплатно уступи Министарству одбране.

После тајне преписке двојице министара долази до донације која је обављена без одлуке министра, што је, наводи инспекција, противно Правилнику о материјалном пословању у Министарству и Војсци Србије. Инспекција је утврдила да не постоји ни уговор о донацији уз претходну сагласност Дирекције за имовинско-правне послове која је такође неопходна по том правилнику, због чега није одређена ни вредност донације, ни права корисника ни евентуална права по заштити ауторских права.

Инспекција је утврдила и да је по наређењу министра одбране у јулу 2009. године, дакле месец дана пре него што је Шутановац први пут из новина чуо за софтвер (како је рекао у тајном писму), покренута израда елабората који ће касније послужити као аргумент за тврдњу да је Kомтрејд једини који може да обави овај посао.

Поклоњени софтвер, тврди инспекција, није уопште био имплементиран у информациони систем МО, а како није покривао ни 20 одсто потреба здравственог информационог система, предложена надоградња претворила се у израду потпуно новог система.

Формално увођење Комтрејда у посао предложила је Управа за телекомуникације и информатику, иста она која је израдила и елаборат по наредби Шутановца. Убрзо почињу преговори са Комтрејдом, који је проглашен за јединог извођача који би могао да обави овај посао, јер се тако, наводно, штите ауторска права свих заинтересованих страна – Министарства одбране, Mинистарства здравља и Комтрејда. У поменутој Одлуци се, међутим, по мишљењу инспекције не наводe „доказиви разлози због којих предметну услугу може обавити само наведени понуђач“.

Међутим, 6.10.2010. Mинистарство одбране у преговорима који су трајали пет минута склапа тајни посао са Комтрејдом, који само у првој фази кошта 850.000 евра. Уговором, који према налазу инспекције има доста непрецизности, МО се обавезало да Комтрејд ради и другу фазу надоградње софтвера, чиме се цена читавог посла пење на 1,5 милиона евра, скоро осам пута више него што је износила цена изворног, поклоњеног, софтвера који је требало да буде надограђен.

Уговор, који је убрзо проширен анексима који су предвиђали продужење рокова, према налазу инспекције садржи низ контрадикторности које могу довести у питање и власништво над софтвером који ни данас није у функцији иако су све надлежне комисије својим парафом потврдиле да је посао обављен до краја. Све ово што је утврдила инспекција могао је пре две године да уочи и државни ревизор који се бавио тајним уговором али у њему није видео ништа спорно. Извештај ревизора врвео је од нелогичности и хронолошких и чињеничних непоклапања, о чему је Пиштаљка писала у фебруару ове године.

Инспекција је признала да нелогичности и неправилности постоје али се, макар из јавног дела њиховог извештаја не види да ли су надлежни органи утврдили ко је одговоран за склапање овог посла, да ли ће се налазима инспекције бавити надлежни, полиција и тужилаштво и да ли ће траљаво обављен посао морати да објасни и државни ревизор. Јер управо он је требало да упозори на оно на шта су пажњу јавности скренули новинари.
Извор: Драгана Матовић / Пиштаљка

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s